Osim što je preprodaje, koristi je i za hlađenje prostora te je time uspela da i svoju naftu prodaje po višim cenama

Saudijska Arabija je među državama koje su dobro unovčile invaziju Rusije na Ukrajinu. Jeftino kupuje rusku naftu, a zatim je skupo preprodaje Zapadu.

Zapadne sankcije Rusiji, zbog napada na Ukrajinu, uzrokovale su poskupljenje skoro svih energenata, pa i nafte. Agencija Rojters je objavila da je Saudijska Arabija, koja je najveći svetski proizvođač nafte posle Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, u drugom kvatralu ove godine udvostručila uvoz ruske nafte. Osim što je preprodaje, koristi je i za hlađenje prostora te je time uspela da i svoju naftu prodaje po višim cenama. Pojedini smatraju da ova zemlja time ostvaruje ekstraprofit.

Rusija nije jedina od koje Saudijska Arabija kupuje naftu. Bloomberg je objavio da ovaj energent kupuje i od Egipta i od Estonije. Ovo se objašnjava indirektnim izvozom ruske nafte u državu kojoj ruska nafta ne treba.

Predsednik Sjedinjenih Američki Država Džo Bajden je prilikom prošlosedmične posete Saudijskoj Arabiji tražio da poveća isporuku nafte Zapadu. Saudijci nisu pristali na to, poručivši da će to ovisi o tržišnim pravilima, tj. od potražnje. Razlog za to jeste što ne žele uzrokovati pad cene nafte koja im je glavni izvor prihoda.

Bloomberg je krajem aprila pisao o Kataru kao državi koja je takođe imala mnogo koristi od agresije Rusije na Ukrajinu. Procena je da bi isporuka gasa iz Katara ove godine trebala iznositi više od 100 milijardi dolara, što je prvi put od 2014. Procena je napravljena na osnovu trendova iz prvog kvartala ove godine. To će ovoj zemlji omogućiti još višu potrošnju te učiniti da njen državni fond iznosi 450 milijardi dolara.

S obzirom na potrebe Evrope za gasom, u Kataru je počela realizacija projekta vrednog 30 milijardi dolara kako bi do 2027. povećao izvoz ovog energenta za 60%.

Autor: redportal.rs

#rusija

#ruska nafta

#saudijska arabija