Politička situacija u Ukrajini trese teniski svet

Rat u Ukrajini i dalje traje i ne nazire mu se kraj, a mnogi ljudi, naročito sportisti, ispaštaju zbog nemogućnosti učestvovanja na najznačajnijim događajima iz sveta sporta.

Tako je Rusima i Belorusima zabranjeno da učestvuju na Grend slem turniru Vimbldon, a pitanje je da li će imati propusnicu i za naredne turnire.

Ruski teniser Andrej Rubljov koji je ovogodišnji šampion Serbia opena jasno je izneo svoj stav o aktuelnoj situaciji i najoštrije osudio rat između njegove matične zemlje i Ukrajine.

On se dotakao i mogućnosti promene državljanstva ukoliko mu politika i dalje ne bude dozvoljavala da se karijerno usavršava:

- Što se tiče odlaska na Vimbldon, ne bih imao problem da promenim državljanstvo. Ako nam zabrane učešće na svim turnirima, a ja i dalje budem želeo da ostanem sportista, onda da – promena državljanstva bi bila opcija - rekao je Rubljov u blogu ruskog Jutjubera Vitje Kravčenka.

Ni Darja Kasatkina, trenutno 12. teniserka planete, ne odbacuje mogućnost promene državljanstva.

- Naša federacija je prestala da postoji za ITF. Oduzeli su nam Svetsko prvenstvo. Niko ne zna šta će biti sa Olimpijskim igrama. Promena državljanstva? Videćemo... - izjavila je Kasatkina u jednom intervjuu.

Autor: redportal.rs

#drzavljanstvo

#rusija

#tenis

#teniseri