Posebno je opala tražnja iz Kine, u kojoj široko rasprostranjene mere zatvaranja zbog kovida-19 uzimaju danak ekonomiji

Globalne cene mlečnih proizvoda spustile su se na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, jer je pad potražnje potisnuo u drugi plan činjenicu o nedovoljnoj ponudi.

Posebno je opala tražnja iz Kine, u kojoj široko rasprostranjene mere zatvaranja zbog kovida-19 uzimaju danak ekonomiji.

Silazni trend se dešava uprkos tome što su isporuke mleka širom sveta i dalje oskudne zbog suše na Novom Zelandu i rasta troškova stočne hrane za farmere, posebno u Evropi i Sjedinjenim Državama, usled obilnih kiša u Australiji i rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Globalni indeks cena mlečnih proizvoda pao je noćas za 5,0 posto, produbivši gubitak od 4,1 odsto sa prethodne aukcije održane početkom jula. Indeks je sada na najnižem nivou od aukcije 7. septembra 2021. godine.

Podaci sa poslednje aukcije pokazali su da su kupci iz Severne Azije, uglavnom iz Kine, kupovali osetno manje količine od uobičajenih.

- Proizvodnja mleka u Evropi je i dalje izuzetno slaba pod uticajem energetske krize, suše, rastućih troškova inputa i drugih nepovoljnih ekonomskih faktora za poljoprivredu - napisao je u komentaru ekonomista ASB banke Nat Kil (Nathaniel Keall).

On je naveo da, iako bi proizvodnja na Novom Zelandu mogla da bude bolja nego prošle godine, malo je verovatno da će nadoknaditi pad evropske proizvodnje.

Autor: Tanjug

#cene mleka

#mlečni proizvodi

#ne padaju

#pad tražnje

#silazni trend