Makron je kazao da se Francuska mora pripremiti za vreme bez ruskog gasa i najavio je da država radi na planu "energetske trezvenosti"

Francuska treba da se mobiliše kako bi se pripremila za verovatan scenario nestašice energije ove jeseni, jer Rusija koristi smanjenje isporuka Evropi kao oružje u svom ratu sa Ukrajinom, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

U televizijskom intervjuu povodom obeležavanja francuskog nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje, Makron je naveo da će deo te mobilizacije uključiti smanjenje potrošnje energije francuskih potrošače i preduzeća.

- Treba da se pripremimo za scenario po kojem moramo da se snađemo potpuno bez ruskog gasa - rekao je on.

Najavio je da će uskoro izložiti detaljan plan za ograničavanje potrošnje energije. Makron je takođe poručio da je Francuskoj potrebno, u svetlu ruske invazije, da nastavi da jača svoju vojsku, ubrza proizvodnju nove vojne opreme i popuni svoje zalihe municije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je danas da će rat u Ukrajini trajati i da Francuzi treba da se pripremi kako bi bilo moguće odreći se u potpunosti ruskog gasa.

- Moramo se pripremiti na to da će rat trajati. Leto i početak jeseni će biti zasigurno veoma teški - podvukao je on.

Makron je kazao da se Francuska mora pripremiti za vreme bez ruskog gasa i najavio je da država radi na planu "energetske trezvenosti". Izrazio je uverenje da je potrebno kolektivno "ući u logiku trezvenosti", i da je neophodno pripremiti se za štednju.

Autor: redportal.rs

#Francuzi

#Makron

#jačanje vojske

#štednja