Prethodno su Iran i Argentina takođe podneli prijave

Predsednica BRIKS-a, međunarodne asocijacije ekonomija u usponu, Purnima Anand izjavila je danas da Turska, Egipat i Saudijska Arabija žele da se pridruže ovoj grupi, koju čine Brazi, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Anand je navela da bi odluka o prijemu nekih od zemalja mogla da bude doneta tokom sledećeg samita te organizacije 2023. godine.

U izjavi za ruski list Izvestija, ona je napomenula da su predstavnici zemalja BRIKS-a razgovarali o mogućim novim članicama tokom svog poslednjeg samita u Pekingu, koji održan u virtuelnom formatu 23. i 24. juna.

"Sve ove zemlje su pokazale interesovanje za ulazak i spremaju se da apliciraju za članstvo. Mislim da je to dobar korak, jer se ekspanzija uvek pozitivno doživljava, to će ojačati uticaj BRIKS-a širom sveta", istakla je Anand.

Takođe je izrazila nadu da će se prijem novih članica dogoditi "vrlo brzo", jer su "svi predstavnici zemalja koje čine jezgro ove asocijacije zainteresovani za proširenje''.

Anand je navela da bi prijem u članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije trebalo da se dogodi brzo, jer je proces već u toku, napominjući da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.

Prethodno su Iran i Argentina takođe podneli prijave za pristupanje toj organizaciji.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#briks