Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, nesvesticu i krvarenje, posebno iz nosa

Tri osobe su umrle u Tanzaniji od misteriozne bolesti slične eboli.

Vlasti u ovoj zemlji nazvale su ovaj slučaj "veoma čudnim". Zdravstveni organi su upućeni da istraže bolest kojom je do sada zaraženo 13 osoba. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, nesvesticu i krvarenje, posebno iz nosa. U Tanzaniji nije bilo prethodnih slučajeva ebole ili Marburga, dve smrtonosne hemoragijske bolesti.

S druge strane, susedne države Kongo i Uganda su registrovale ove bolesti. Takođe, nijedan od 13 pacijenata, koji žive u južnom regionu Lindija, nije bio pozitivan ni na jednu od ove dve bolesti.

- Testovi na COVID su takođe negativni - rekli su zvaničnici.

Glavni medicinski službenik Tanzanije Ifelo Sihalven rekao je da se jedan od pacijenata potpuno oporavio, dok su ostali u izolaciji.

- Vlada je formirala tim profesionalaca koji još uvek istražuju ovu nepoznatu bolest - rekao je Sihalven.

Predsjednik Tanzanije Samia Suluhu Hassan rekao je da bi "čudna" bolest mogla biti uzrokovana "povećanom interakcijom" između ljudi i divljih životinja. I Marburg i ebola, za koje je poznato da se šire među ljudima, mogu se preneti slepim miševima.

Gana, koja se nalazi na zapadnoj obali Afrike, prijavila je prošle nedelje dva sumnjiva slučaja virusa Marburg, koji ubija do 90% zaraženih pacijenata. Pacijenti nisu bili poznati jedni drugima, što sugeriše da se bolest širi.

Autor: redportal.rs

#Ebola

#Misteriozna bolest

#Tanzanija