Ima li snage jedna od njih da zada konačni udarac?

Kada je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin reformisao ciljeve rata u Ukrajini i refokusirao ih na istok zemlje, učinio je iz razloga da bi ciljevi intervencije bili realni jer se suočio sa neuspehom prve faze operacije (kako navodi jedna strana), dok druga strana (ruska) bavodi da je prva faza operacije završena i da nastupa druga koju čini oslobađanje Donbasa.

Nakon dugog i sporog, ali sistematskog prodora kroz Lugansk, operacija u tom delu Donbasa je finalizirana oslobađanjem Lisičanska - ostaje još Donjeck, pola Donbasa.

Ali sukob je opet naleteo na veliku prepreku. Naime vojnici na obe strane se pripremaju ta treći i finalni deo rata koji može odlučiti ceo konflikt. Kako objašnjava Džastin Bronk sa Royal United Services Institute:

Borba je vrlo iscrpljujuća, kako za vojnike tako i za vojnu opremu i mehanizaciju. To je rvanje dve armije, armije koje su pretrpele velike gubitke i vrlo su blizu totalne iscrpljenosti.

Sudeći prema većini analitičara, sledeći potez predsednika Putina je dalje napredovanje u dubinu Donjecka. Koji, u slučaju da padne, bi ostvario primarni cilj Kremlja - zauzimanje celog istoka zemlje i Donbasa u kome se nalazi najveći broj Rusa u Ukrajini kao i obe otcepljene teritorije LNR i DNR.

Ali, opet, kako će do toga doći nije sasvim jasno. Iako Rusija nastavlja sa snažnim udarima na svim frontovima u Ukrajini, američki analitičari iz Institute for the Study of War su izjavili da su ruske snage u sred operacione pauze koju će iskoristiti da se odmore, opreme, dopune zalihe i refokusraju ofanzivne grupacije zarad nastavka daljih operacija.

Ova ruska pauza u ofanzivnim operacijama, bi mogla dati Ukrajini vremena da pripremi odbranu u delovima Donjecka koje i dalje drži, posebno industrijski pojas koji se preostire od severa na jug sa početkom u gradu Slavjansku. Pored toga, pretnja kontraofanzivnim napadima ukrajinske vojske na ruske pozicije na jugu zemlje i dalje postoje.

Sledeća faza rata, kada izbije, možda neće biti poslednja ali će odlučiti budućnost centra Ukrajine - a samim time i onoga ko ima prevagu u ratu.

Autor: redportal.rs

#DNR

#Donbas

#Herson

#Industrijski pojas

#LNR

#SLavjansk

#Ukrajina

#analitičari

#gubici

#iznurene vojske

#jug

#odlučujuća faza

#odlučujući deo rata

#ofanziva

#operativna pauza

#rat

#veliki