Zelenski izdao naređenje da se zauzme JUG

Ukrajinski ministar odbrane izjavio je da Ukrajina priprema milionsku silu koje će imati za cilj da zauzme jug zemlje i da je oslobodi od okupatora.

Olekse Reznikov, govoreći za britanske medije, izjavio je da će ofanziva biti dodatno ojačana zapadnim naoružanjem:

Predsednik je izdao naređenje načelniku Generalštaba da pripremi planove. Nakon toga Generalštab će uraditi svoj posao i izneti šta je potrebno da bi se ostvario taj zadatak. To je moj posao. Ja pišem pisma svojim kolegama u drugim zemljama, generali su tu da obrazlože zašto nam treba ovakav tip naoružanja, nakon toga na političarima je da donesu finalnu odluku.

Ministar je dodao da je predsednik Volodimir Zelenski izdao direktna naređenja da se zauzmu obalske oblasti na jugu koje su nemerljivo važne za ukrajinsku ekonomiju.

Reznikov je izjavio da Ukrajina poseduje silu od milion ljudi, koju čini 700.000 vojnika sa još dodatnom silom od 300.000 koju će činiti Nacionalna garda, policija i pogranične snage.

Na pitanje o naružanju, rekao je da je zadovoljan time kako su ukrajinski partneri, posebno Britanci i ministar odbrane Ben Valas, pomogli da se obnove ispražnjene rezerve municije ukrajinske vojske.

Međutim, ipak je napomenuo da bi NATO trebao da ubrza tempo sotavljanja novog naoružanja:

Bio je to dug proces, mesec i po dana, ali imamo rezultat. Ukrajina je imala armiju iz vremena SSSR sa oružjem starim 30 godina. Ovo smo kompletno promenili za samo 3 meseca. Međutim, ipak nam treba još i to brzo, da bi mogli da spasimo živote što više vojnika. Svakoga dana dok čekamo na haubice izgubimo po 100 ljudi.

Autor: redportal.rs

#Herson

#Milion vojnika

#Naređenje

#Oslobođenje

#Zelenski

#dostava oružja

#jug

#ministar odbrane

#ofanziva

#putin

#rusija

#transformacija

#ukrajinska

#vojska