Nacrt odluke poslat je drugim agencijama za zaštitu podataka sa kojima sarađujemo.

Već nekoliko meseci šuška se o tome da bi kompanija Meta mogla da povuče Fejsbuk i Instagram iz Evrope, a sada su te glasine podgrejane zbog nove odluke regulatornog tela za zaštitu podataka.

Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) preduzela je ključan proceduralni korak u vezi s pritužbom o prenosu podataka iz Evropske unije u Ameriku, koja traje već skoro jednu deceniju. Kompanija Meta je upozoravala da bi zbog problematičnog odnosa sa EU agencijama za zaštitu podataka mogla da povuče radikalan potez, ali se čini da je on sada bliži nego ikad. DPC je potvrdila da je poslat nacrt odluke o zakonitosti transfera podataka, a zamenik komesara Grejem Dojl je dao kratku izjavu o tome.

- Nacrt odluke poslat je drugim agencijama za zaštitu podataka, sa kojima sarađujemo. Sada imaju mesec dana da sa nama podele svoje mišljenje, rekao je on.

Problem je nastao još 2013, kada je DPC zajedno sa Maksom Šremsom pokrenula postupak protiv Fejsbuka. Potom je 2020. DPC poslao preliminarni nalog toj kompaniji u kojoj zahteva da se blokira izvoz podataka građana Unije u SAD na obradu. Javnost dodatno zbunjuje činjenica da ovakve agencije, pa i DPC, nikada ne objavljuju detalje svojih odluka, pa se dosta toga tumači na osnovu konteksta.

Autor: Mondo

#Fejsbuk

#Instagram

#meta