Razrešenje usledilo nakon kontroverznih izjava ambasadora Melnika koje su nemački mediji ocenili kao skandalozne

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazom je razrešio ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andrija Melnika, saopšteno je na veb sajtu ukrajinskog predsednika.

- Razrešava se Andrij Jaroslavovič Melnik sa položaja izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Saveznoj Republici Nemačkoj - prenosi RIA Novosti.

Nemački Bild je ranije ove sedmice, pozivajući se na izvore u Kijevu, pisao da bi ovaj diplomata mogao biti imenovan za zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Informacija o razrešenju se pojavila nakon brojnih kontroverznih izjava ambasadora Melnika koje su nemački mediji ocenili kao skandalozne.

U intervjuu jednom mediju iz Nemačke, zemlje u kojoj je zakonom zabranjeno veličanje nacizma, Melnik je ukrajinskog kolaboracionistu i saradnika nacista Stepana Bandere nazvao borcem za slobodu.

Masakre ukrajinskih nacionalista i miroljubivih Poljaka u Voliniji i Galiciji tokom Drugog svetskog rata, Melnik je objasnio odgovorom da je i na drugoj strani bilo mnogo ubistava i zverstava.

U međuvremenu Zelenski je dekretima smenio sa položaja i ukrajinske ambasadore u Mađarskoj, Norveškoj, Češkoj i Indiji.

Autor: Tanjug

#Ambasador

#Andrej Melinik

#Nemačka

#Ukrajina

#Volodomir Zelenski