Predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena je najavio ostavku u video izjavi za javnost

Nakon nasilnih protesta u kojima su demonstranti upali u zvaničnu predsedničku rezidenciju i zapalili kuću premijera u Kolombu i predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa odlučio je da sledeće srede podnese ostavku.

Foto: Tanjug AP/Eranga Jayawardena

To je najavio predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena u video izjavi za javnost i potvrdio da ga je Radžapaksa obavestio o svojoj odluci da se povuče sa predsedcničke funkcije, preneo je Rojters.

- Odluka da se povuče 13. jula doneta je kako bi se obezbedila mirna primopredaja vlasti. Zato tražim od javnosti da poštuje zakon i održava mir - zatražio je Abejvardena.

Zapaljena privatna rezidencija premijera

Demonstranti su danas upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku kada se formira nova vlada.

Foto: Tanjug AP/Eranga Jayawardena

Kancelarija premijera saopštila je da su demonstranti nasilno ušli u njegovu kuću u Kolombu, preneo je AP.

Premijer Šri Lanke podnosi ostavku, predsednik van zemlje

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge potvrdio je danas da će podneti ostavku, posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

- Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija - napisao je on na Tviteru, preneo je TASS.

Predstavnici političkih partija Šri Lanke razgovaraju o situaciji u zemlji

Predstavnici političkih partija Šri Lanke započeli su danas sastanak u Kolombu posvećen trenutnoj situaciji u zemlji, posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse.

Sastanak vodi predsednica parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, prenosi TASS, pozivajući se na novinski portal Adaderana.

Autor: Tanjug

#Gotabaja Radžapaksa

#Kriza

#Mahinda Japa Abejvardena

#nasilne demonstracije

#ostavka

#Šri Lanka