Šezdesetogodišnji advokat uhapšen je u aprilu zbog širenja "svesno lažnih informacija" o ruskoj vojsci tokom zasedanja lokalne skupštine na severu Moskve gde je većnik

Ruski sud osudio je u petak moskovskog opštinskog većnika Alekseja Gorinova na sedam godina zatvora na osnovu zakona o cenzuri koji kriminalizuju antiratne proteste.

Šezdesetogodišnji advokat uhapšen je u aprilu zbog širenja "svesno lažnih informacija" o ruskoj vojsci tokom zasedanja lokalne skupštine na severu Moskve gde je većnik.

Na predmetnoj sesiji, koja je snimljena i još uvek je dostupna na Jutjubu, Gorinov se pitao da li Rusija planira da u svojoj okolini održi likovni konkurs za decu dok u Ukrajini "umiru deca".

Tužioci su u četvrtak zatražili kaznu od sedam godina zatvora za Gorinova, optužujući ga za "političku mržnju" i "podrivanje autoriteta Oružanih snaga". Gorinov je na sudu podigao antiratni plakat na kojem je pisalo: "Da li vam je još potreban ovaj rat?".

Gorinov, koji negira krivicu, prvi je izabrani član opozicije koji je osuđen na zatvor zbog kritikovanja vojne kampanje Moskve u Ukrajini. Određeni broj aktivista i novinara okupio se unutar i ispred zgrade suda kako bi izrazili podršku opštinskom poslaniku.

Ilja Jašin, moskovski opozicioni političar koji služi 15-dnevnu zatvorsku kaznu zbog "diskreditacije" ruske vojske, izrazio je "užas" zbog presude Gorinovu. Ruska aktivistkinja za ljudska prava Marina Litvinovič osudila je presudu, rekavši da je njen primarni cilj da zastraši ruske državne službenike da ušute.

- Svaki mlađi predstavnik vlasti sada razumije da se ne mogu reći riječi protiv "specijalne operacije", inače će dobiti demonstrativnih sedam godina zatvora - napisao je Litvinovič.

Rusija je u martu usvojila zakon koji dozvoljava zatvorske kazne do 15 godina za širenje navodnih lažnih informacija o vojsci. Hiljade Rusa kažnjeno je, ili im preti zatvor zbog izvođenja antiratnih protesta ili davanja antiratnih izjava od invazije na Ukrajinu krajem februara.

Autor: redportal.rs

#Kazna

#Moskva

#Opštinski većnik

#zatvor