Boris Džonson je vrlo glasno, ako ne i najglasnije od svih zapadnih lidera, osuđivao invaziju Rusije na Ukrajinu

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov komentarisao je danas aktuelnu političku dramu u Velikoj Britaniji. Prema njegovim riječima, stanovnici Velike Britanije treba sami da ocenjuju rad svoje vlade, a potom izrazio nadu da će "više stručnih ljudi doći na vlast u Velikoj Britaniji jednog dana", prenosi Nova S.

- Postoji veoma komplikovan politički sistem u Velikoj Britaniji. Osoba koja uopšte nema podršku javnosti može da vodi vladu. Očigledno, Džonson je jedan od njih - rekao je Peskov novinarima u Moskvi odgovarajući na pitanje da li je ostavka britanskog premijera znak neuspjeha njegove antiruske retorike.

- Što se tiče samo Džonsona, on nas ne voli mnogo. Ne volimo ni mi njega - rekao je Peskov.

Zašto se na vole Džonson i Rusija?

Boris Džonson je vrlo glasno, ako ne i najglasnije od svih zapadnih lidera, osuđivao invaziju Rusije na Ukrajinu, čak tvrdeći da Rusija vrši genocid.

Dok je EU na početku rata oklevala sa uvođenjem sankcija zbog unutrašnjih podela i različitih interesa, Britanija, koja više nije dio EU bloka, prva je uvela sankcije Rusiji i pojedincima iz Rusije. Te sankcije Britanija je često proširivala, a na spisku su se vremenom našle i navodna ljubavnica Vladmira Putina Alina Kabajeva, kao i njegove ćerke Katarina i Marija.

Takođe, London je zauzeo oštar stav prema ruskim oligarsima, koji su upravo u ovom gradu našli utočište i preneli svoje biznise. Britanija planira da zamrznutu rusku imovinu preda Ukrajini za obnovu zemlje posle rata.

Kako je Džonson došao na ivicu političkog ambisa?

Podsećamo, pristao je da podnese ostavku na mesto premijera Velike Britanije, ali pod uslovom da ostane na toj poziciji do jeseni. Prethodno, do srijede uveče više od 50 ministara i pomoćnika podnelo je ostavke u vladi, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da napušta vladu.

Na spisku onih koji su napustili Džonsona tokom posljednjih 48 sati su i neka dobro poznata imena, koja su se čak ranije pominjala i kao mogući Džonsonovi nasljednici.

Jedan od njih je ministar finansija Riši Sunak, kao i ministar zdravlja Sadžid Džavid, koji su podnijeli ostavke u razmaku od samo deset minuta. Kao razlog za ostavke naveli su loše liderske sposobnosti Borisa Džonsona i javno ga pozvali da podnese ostavku. Dan kasnije, ostavku je podnio i ministar za obrazovanje Vil Kvins.

Džonsonovi kritičari iz redova Konzervativne stranke tvrdili su da je premijer „gotov", dok opozicioni laburisti navode da je partija koju vodi Džonson korumpirana.

Međutim, premijer je tokom jučerašnjeg dana glasno tvrdio da planira da ostane na funkciji, čak je i naimenovao nove ministre. Nadim Zahavi je postavljen za novog ministra finansija, dok je Stiv Barkli naimenovan za ministra zdravlja.

Autor: Nova S

#Alina Kabajeva

#Dimitrij Peskov