Zemlja ima problem s plaćanjem uvoza hrane, lekova i goriva zbog rekordno niskih deviznih rezervi

Kamatne stope u Šri Lanki povećane su danas na najviši nivo u poslednje dve decenije, uprkos razornoj ekonomskoj krizi, pošto centralna banka nastoji da suzbije rekordnu inflaciju od 54,6 posto.

Zemlja ima problem s plaćanjem uvoza hrane, lekova i goriva zbog rekordno niskih deviznih rezervi. Istovremeno, predviđa se da će njena ekonomija koja je u prvom kvartalu pala za 1,6 odsto na godišnjem nivou, zabeležiti još veći pad u drugom tromesečju, izveštava Rojters.

Foto: ЕPA-EFE

Šri Lanka nastoji da postigne aranžman o proširenom finansiranju od 3,0 milijarde dolara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi joj pomogao da otključa druge opcije finansiranja kako bi premostila plaćanje osnovnog uvoza.

Inflacija je u junu dostigla godišnji rekord, pri čemu su cene hrane porasle za 80,1 posto, što je navelo centralnu banku da podigne kamate kako bi zaustavila rast cena.

Centralna banka Šri Lanke (CBSL) je povećala kamatnu stopu na njene pozajmice za 100 baznih poena na 15,50 odsto, a u sličnom iznosu je podigla i stopu na depozite na 14,50 procenata, štos u najvši nivoi od avgusta 2001.

Foto: Pixabay.com

- Odbor je ocenio da je dalje pooštravanje monetarne politike neophodno kako bi se obuzdalo bilo kakvo nagomilavanje nepovoljnih inflatornih očekivanja - saopštila je CBSL.

Centralna banka očekuje da će inflacija dostići 70 procenata u bliskoj budućnosti i da će ostati visoka još godinu dana, a pad globalnih cena sirove nafte i robe mogao bi da pomogne da se ona ranije smanji, izjavio je guverner P. Nandalal Verasinge novinatima.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge je u utorak reako u parlamentu da da centralna banka procenjuje da će bruto domaći proizvod pasti ove godine za 4,0 do 5,0 posto, a da vlada cilja manji pad u sledećoj godini od jedan odsto.

Vlasti u Kolombu se nadaju održavanju donatorske konferencije za Šri Lanku uz učešće Kine, Indije i Japana, nakon što postignu sporazum na nivou timova sa MMF, i najavljuju da će predstaviti svoj okvir za održivost duga do avgusta.

Autor: Tanjug

#Kolombo

#Ranil Vikremesinge

#inflacija

#Šri Lanka