Kina je pojačala tempo svog svemirskog programa u protekloj deceniji, s fokusom na istraživanje Meseca

Kina je u ponedjeljak odbacila kao neodgovornu optužbu direktora NASA-e da bi Kina mogla "preuzeti" Mesec kao deo vojnog programa, rekavši da je uvek pozivala na izgradnju zajednice nacija u svemiru.

Kina je pojačala tempo svog svemirskog programa u protekloj deceniji, s fokusom na istraživanje Meseca. Prvo je sletjela na Mesec bez posade 2013. i očekuje da će lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mesec krajem ove decenije.

- Moramo biti veoma zabrinuti što Kina sleće na Mesec i govori: "Sada je naše, a vi se sklonite" - rekao je administrator NASA-e Bill Nelson za nemački list Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Šef američke svemirske agencije rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina ukrala ideje i tehnologiju od drugih.

- Ovo nije prvi put da je šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir ignorisao činjenice i neodgovorno govorio o Kini - rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Američka strana je konstantno konstruisala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primjedbama.

Kina je uvek promovisala izgradnju zajedničke budućnosti za čovečanstvo u svemiru i protivila se njenoj naoružavanju i svakoj trci u naoružanju u svemiru, rekao je on.

NASA, u okviru svog programa Artemis, planira poslati misiju s posadom u orbitu Meseca 2024. godine i sleteti s posadom u blizini južnog pola Meseca do 2025. godine.

Autor: redportal.rs

#Mesec

#kina

#nasa