Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa razgovarao u intervjuu Rojtersu

Papa Franja rekao je da želi da ženama da više pozicija na najvišim nivoima Svete stolice i otkrio da će po prvi put imenovati žene u Vatikanski komitet koji je do sada bio isključivo muški i koji mu pomaže da bira biskupe širom sveta.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa razgovarao u intervjuu Rojtersu 2. jula u svojoj vatikanskoj rezidenciji.

Novi ustav za centralnu upravu Svete stolice, koji je stupio na snagu prošlog meseca, dozvoljava svakom krštenom katoliku, uključujući laike i žene, da predvodi većinu odeljenja u Vatikanu.

- Otvoren sam da dam (ženama) šansu - rekao je on u delu 90-minutnog intervjua u kojem je razgovarao o novom ustavu centralne administracije, poznatoj kao Rimska kurija.

On je napomenuo da je prošle godine prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u rukovodstvu Vatikana, čime je sestra Rafaela Petrini postala žena najvišeg ranga u najmanjoj zemlji na svetu.

- Dve žene će prvi put biti imenovane u komisiju koja bira episkope za Kongregaciju za episkope - rekao je on.

Korak, koji nije zvanično najavljen, izuzetno je važan jer će žene imati pravo glasa pri imenovanju episkopa u svetu, a to su muškarci.

- Ovako se stvari malo otvaraju - rekao je Papa.

On nije rekao o kojim ženama je reč, kao ni kada će njihovo imenovanje biti zvanično objavljeno. Članovi odbora, koji sada čine kardinali, biskupi i sveštenici, obično se sastaju dva puta mesečno u Rimu.

Autor: redportal.rs

#biskupi

#papa

#pravo glasa

#žene