To pokazuje koliko visoke globalne cene energije ograničavaju napore SAD-a i Evrope da kazne ruskog predsednika

Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara za samo tri meseca nakon početka napada na Ukrajinu, izveštava Blumberg.

To, prema oceni njujorške agencije, pokazuje koliko visoke globalne cene energije ograničavaju napore SAD-a i Evrope koje žele da kazne ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i ugalj tokom tri meseca do kraja maja, što je skoro duplo više nego godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci kineske carine. Indija je u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara, ili preko pet puta više nego pre godinu dana.

Rusija je, s druge strane, zabeležila rast prihoda od 13 milijardi dolara od izvoza energije u te dve zemlje u odnosu na iste mesece 2021, što joj pomaže da nadoknadi smanjene kupovine iz SAD-a i nekih drugih zemalja koje su zabranile ili smanjile uvoz kako bi kaznile Rusiju zbog rata.

Te zabrane su dovele do rasta cena energenata usled jagme za alernativnim izvorima snadbevanja i podstakle inflaciju koja preti da velike ekonomije gurne u recesiju.

Autor: Tanjug

#24 milijarde dolara

#Blumberg

#Indija

#energenti

#iyvot

#kina

#rusija