Po ukrajinskom predsedniku, Ukrajina je samo prva tačka za dalje širenje Rusije po Evropi

Kako je izjavio predsednik Zelenski, Rusija će iskoristiti Ukrajinu kao početnu tačku za sve dalje napade na druge evropske zemlje. Još jednom je tražio od zapada sigurnosne garancije koje bi mogle da osiguraju njenu bezbednost čak iako nije članica NATO:

Potreban nam je sistem sigurnosnih garancija koji bi bio efektivan čak iako nismo deo alijanse. Rusija posmatra teritoriju naše zemlje kao stepenik preko koga će zaposednuti ostale zemlje. To znači, da ako se osigura sigurnost Ukrajine osigurava se i bezbednost cele Evrope.

Dodao je da upravo ovakve sive zone u Evropi su i omogućile Rusiji da pošalje trupe u Ukrajinu.

Zelenski je pomenuo i Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, u kome je Ukrajina predala sav svoj nuklearni arsenal u zamenu za obećanje SAD, Britanije i Rusije da će pružiti pomoć Ukrajini u slučaju agresije. Takođe, naglasio je da su tada i sve tri zemlje javno izjavile da neće napadati na bilo koji način Ukrajinu.

Dodao je zatim da su sve garancije koje su osigurane Memorandumom iz Budimpešte sada uništene.

Sa druge strane Ruska Federacija je konstantno ponavljala da NATO ekspanzija podriva evropsku bezbednost. Predsednik Vladimir Putin je više puta citirao NATO doktrinu koja je navodila pokušaje da se u Ukrajini uspostavi ispostava alijanse - što je jedan od razloga ruske vojne intervencije.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#EU

#Evropa

#NATO

#Ukrajina

#Zelenski

#bezbednost

#garancije

#intervencija

#putin

#rusija

#širenje