Svaka pošiljaka će biti META

Kako prenosi portal Mondo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu upozorio je da deo oružja koje Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini ne stižu na frontove širom zemlje, već završava na Bliskom istoku i na crnom tržištu, a to bi moglo da podstakne nove probleme u ratu.

Ministar Šojgu je govorio na sastanku ministarstva o oružju koje Zapad šalje Ukrajini i naveo je da će to podstaći nove probleme, kao i da će posledice po Ukrajinu biti fatalnije zbog toga. Govoreći na tom sastanku, rekao je da "kolektivni Zapad" nastavlja velike isporuke oružja Kijevu u nadi da će uspeti time da "odlože" sukob u Ukrajini koji je Rusija započela 24. februara 2022. godine.

Kako je naveo:

Deo oružja koje je Zapad poslao u Ukrajinu nije uspelo da stigne na svoje odredište i moglo bi da podstakne sukob u širem okruženju. U zemlju je već isporučeno više od 28.000 tona vojnog tereta.

Rekao je da ruska vojska ima informacije gde završava deo svake pošiljke.

Neko strano oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini širi se po regionu Bliskog istoka, a završava i na crnom tržištu.

Primedbe ministra usledile su ubrzo nakon što je ruska istraga otkrila da su isporuke pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a u Ukrajinu dovele do pojave mračnih internet pijaca na kojima se može kupiti neko od oružja. Ukrajinski trgovci oružjem tvrde da ne nude samo malokalibarsko oružje ili pancire, već i sofisticirani hardver kao što su protivtenkovski sistemi Javelin i NLAV, i eksplozivne bespilotne letelice Phoenix Ghost i Switchblade.

Šef Interpola Jirgen Štok je prošlog meseca upozorio da će sukob u Ukrajini rezultirati pojavom brojnog oružja na crnom tržištu. U aprilu je jedan visoki američki zvaničnik rekao za CNN da Bela kuća ima „skoro nultu“ sposobnost da prati oružje koje šalje Ukrajini. Američki sekretar za odbranu, Lojd Ostin, rekao je u maju da je razgovarao o važnosti praćenja i zaštite oružja koje je isporučilo SAD sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom, koji su ga uverili da ih drže na oku. Moskva je upozorila da će svako strano oružje koje stigne u Ukrajinu tretirati kao legitimnu metu bez obzira ko šalje naoružanje.

Autor: mondo.rs

#EU

#SAD

#bliski istok

#donacije

#naoružanje

#preprodaja

#rusija

#šojgu

#šverc