To može da se desi ako Rusija odgovori na američke i evropske sankcije smanjenjem proizvodnje nafte

Dok rast cena nafte kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu već ugrožava ekonomsku, političku i socijalnu stabilnost širom sveta upozorenjima na recesiju, analitičari predviđaju da bi cena "crnog zlata" mogla dodatno da poraste, više od tri puta u odnosu na sadašnje cene, pišu svetski mediji.

Analitičari JP Morgan Chase-a upozorili su da bi globalne cijene nafte mogle dostići "stratosferske visine" od oko 380 dolara po barelu ako Rusija odgovori na američke i evropske sankcije smanjenjem proizvodnje nafte, prenosi Blumberg.

Članice Grupe sedam (G7) razmatraju mehanizam za ograničavanje cene ruske nafte u pokušaju da zaustave ratnu mašinu Vladimira Putina u Ukrajini.

S druge strane, analitičari JP Morgan Chase procenjuju da, s obzirom na jaku fiskalnu poziciju Moskve, Rusija može sebi priuštiti smanjenje dnevne proizvodnje sirove nafte za pet miliona barela bez prevelike štete po ekonomiju.

Za ostatak sveta, međutim, to bi moglo biti katastrofalno, jer analitičari procenjuju da bi smanjenje proizvodnje od tri miliona barela dnevno gurnulo referentne cene nafte u Londonu na 190 dolara po barelu, dok bi najgori scenario bio smanjenje od pet miliona barela ruske proizvodnje, to bi moglo da znači da bi cena nafte mogla da dostigne neverovatnih 380 dolara po barelu.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je da je svet u "crvenoj uzbuni zbog ekonomske recesije" kako cene energenata rastu, stvarajući globalnu inflatornu krizu, piše britanski Tajms.

Iako su se G7 i IEA dogovorile da istraže ograničenja cena ruske nafte kako bi smanjili prihode Moskve, kritičari, prema Tajmsu, upozoravaju da je malo verovatno da će to uspeti bez podrške zemalja poput Kine i Indije. Sam Birol je istakao da „to ne može da se desi samo kao rezultat delovanja zemalja G7”.

Autor: redportal.rs

#Kriza

#Ukrajina

#barel

#cena

#nafta

#rusija