Udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP-u porastao je u međuvremenu sa 21,6% na 39,8%

Kineska digitalna ekonomija poslednjih godina beleži brzu ekspanziju, sa 11 biliona juana (1,65 biliona američkih dolara) u 2012. na više od 45 biliona juana u 2021, pokazuju podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Udeo digitalne ekonomije u kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao je u međuvremenu sa 21,6% na 39,8%, navodi Ministarstvo.

Kina je ubrzala izgradnju digitalne infrastrukture. Do kraja maja, zemlja je izgradila najveće i tehnološki napredne mrežne objekte na svetu, pokrivajući sve administrativne oblasti na nivou okruga i na višim nivoima, optičkim mrežama sa 1,7 miliona 5G baznih stanica.

Ta zemlja je takođe ubrzala integraciju velikih podataka, računarstva u oblaku i veštačke inteligencije sa sektorima kao što su energetika, medicinska nega, transport, obrazovanje i poljoprivreda, prenosi Beta.

U 2021. proizvodnja sa dodatom vrednošću velikih kompanija u oblasti elektronskih informacija porasla je za 15,7% na godišnjem nivou, što je rekordno visoki rast u poslednjih deset godina, dok su prihodi od softvera i usluga informacionih tehnologija, kao i interneta i srodnih usluga takođe zabeležili dvocifreni rast, saopštilo je Ministarstvo.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#digitalna ekonomija

#kina