Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosla je proĆĄlog meseca 8,6% na godiĆĄnjem nivou

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u junu, neposredno uoči prvog povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) u poslednjih 11 godina.

Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosla je proĆĄlog meseca 8,6 procenata na godiĆĄnjem nivou u odnosu na 8,1 posto u maju, prema danaĆĄnjoj preliminarnoj proceni evropskog zavoda za statistiku, Evrostata.

Foto: Tanjug/Olivier Matthys

To je iznad prognoza ekonomista, koji su u anketi Rojtersa predviđali nivo junske inflacije od 8,4 odsto.

Prema preliminarnim podacima iz tabele Evrostata, na vrhu liste rekordera po rastu inflacije nalazi se Estonija sa stopom od čak 22 posto, a prate je Litvanija sa 20,5 procenata i Letonija sa 19 odsto. Na začelu su Malta s procenjenom stopom rasta potroơačkih cena u junu od 6,1 posto međugodiơnje, Francuska sa 6,5 i Finska sa 8,1 posto.

Nemačka je iznenadila ove nedelje kako stručnu, tako i opĆĄtu javnost, izvestivĆĄi da je u junu zabeleĆŸila pad godiĆĄnje inflacije za 0,5 procentnih poena na 8,2 procenta u odnosu na maj.

Eksperti kaĆŸu da je to rezultat novih vladinih subvencija za ublaĆŸavanje uticaja rasta cena energije na domaćinstva, ali da to ne znači da je doĆĄao kraj rastu inflacije u toj zemlji.

Prema evidenciji Evrostata, i u Holandiji je u junu međugodiơnja stopa inflacije skliznula za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodni mesec na 9,9 posto, ơto je i dalje vrlo visok nivo.

ECB, koja je obećala da će se uhvatiti u koĆĄtac s rastom cena, trebalo bi da se sastane krajem jula i da donese odluku o zaoĆĄtravanju uslova zaduĆŸivanja, odnosno o podizanju svojih kamata. Centralna banka evrozone je najavila joĆĄ jedno povećanje stope za septembar, ĆĄto znači da bi njene ključne kamate mogla da se vrati na pozitivnu teritoriju ove godine. ECB ima negativne stope od 2014. godine.

Autor: Tanjug

#8.6 odsto

#evropska centralna banka

#evrostat

#evrozona