Džonson je izjavio da Kina nije ispunila svoju obavezu o poštovanju aranžmana "jedna zemlja, dva sistema"

Premijer Boris Džonson poručio je danas da će Britanija učiniti sve što može kako bi Peking poštovao svoje obaveze o demokratskim pravima, koje je preuzeo pre 25 godina kada je Hongkong vraćen Kini.

- Ne odustajemo od Hongkonga. Pre 25 godina dali smo obećanje toj teritoriji i njenom narodu i nameravamo da ga ispunimo - rekao je Džonson.

On je naglasio da će Britanija "učiniti sve što može da Kina ispuni svoje obaveze, kako bi Hongkongom ponovo upravljali ljudi koji su iz grada i koji će raditi u intresu njegovih stanovnika" - preneo je Rojters.

Džonson je izjavio da Kina nije ispunila svoju obavezu o poštovanju aranžmana "jedna zemlja, dva sistema" dogovorenog u okviru sporazuma kojim je okončana britanska kolonijalna vlast u Hongkongu 1997. godine.

London je posebno kritičan prema zakonu o državnoj bezbednosti koji je Hongkongu uveden 2020. i izbornim promenama za koje je navela da narušavaju slobode i autonomiju grada, navodi britanska agencija.

- Na 25. godišnjicu primopredaje, jednostavno ne možemo da zaobiđemo činjenicu da Peking već neko vreme ne ispunjava svoje obaveze. To je stanje koje ugrožava i prava i slobode stanovnika Hongkonga i njihov kontinuirani napredak - saopštio je Džonson u video objavi.

Kineski predsednik Si Đinping stigao je juče u Hongkong, u svom prvom putovanju van kontinentalne Kine posle više od dve godine, kako bi obeležio godišnjicu povratka grada pod vlast Pekinga. Kineski zvaničnici su ranije odbacili britanske kritike, i poručili da bi London trebalo da se drži podalje od Hongkonga.

Kao odgovor na Džonsonove komentare, kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas Veliku Britaniju da je zadržala kolonijalni način razmišljanja uprkos primopredaji, kao i da koristi ljudska prava kao izgovor za narušavanje ugleda Hongkonga.

- Hongkong je kineski Hongkong i nijedna spoljna sila nema pravo da se meša. Britanija nema pravo na suverenitet, upravljanje ili kontrolu nad Hongkongom nakon primopredaje, a takozvane obaveze uopšte ne postoje - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan tokom redovne konferencije za novinare.

Autor: redportal.rs

#Džonson

#Hongkong

#Peking

#kina