Ni govora o nekoj dobroj volji ruske armije

Kako prenosi portal Mondo, ruske snage su se povukle sa Zmijskog ostrva kod ukrajinske obale u Crnom moru u znak dobre volje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. A tobožnji "znak dobre volje" odnosi se na napore Ujedinjenih nacija da organizuju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, pa Moskva čini dobro delo napuštanjem Zmijskog ostrva.

Jedino što rusko Ministarstvo odbrane nije navelo je činjenica da ih je na to naterala američka donacija višecevnih raketnih bacača M142 High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem (HIMARS). Ukrajinska vojska je prevezla jedan od prvih HIMARS- prvo u Odesu, a zatim malo južnije, blizu Zmijskog ostrva. Prvi napad najavljen je 21. juna kada su satelitski snimci pokazali najmanje tri mesta napada. Satelitski snimci od 23. juna pokazali su znatno veću zonu udara ukrajinskih projektila.

Pošto je Zmijsko ostrvo u suštini nešto veća litica, ruske mogućnosti za raspoređivanje ljudstva i naoružanja bile su veoma ograničene. A vođene rakete M30 i M31 lansirane iz HIMARS-a imaju domet od najmanje 70 km (prema proizvođaču Lockheed Martin), ali i kombinovano inercijalno/GPS navođenje tako da se njihova preciznost ne smanjuje povećanjem dometa.

Svaki put kada HIMARS napadne, može ispaliti šest projektila M30/31 u sekundi. Dovoljno male i brze da izbegnu ruske protivraketne sisteme Tor i Pancir-S1, rakete su nekažnjeno gađale ruske položaje na Zmijskom ostrvu, očigledno čineći to ostrvo iz dana u dan najopasnijim delom ukrajinskog ratišta za ruske vojnike.

Jednako važan događaj koji je podstakao dobru volju Rusije desio se nekoliko dana ranije. Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je 17. juna dobru vest da su dve protivbrodske vođene rakete Harpun potopile ruski tegljač Vasilij Bek, koji je bio na putu za Zmijsko ostrvo, noseći oružje i osoblje.

Da bi podržali svoju tvrdnju, objavili su i snimke dronova na kojima se vidi kako oba projektila pogađaju metu. Bek je pogođen iako je plovio tako da se sve vreme između njega i ukrajinske obale nalazilo Zmijsko ostrvo, iza kojeg su pokušavale da se sakriju radarske senke. Potonuće Beka dokazalo je da bi se svaki dalji pokušaj snabdevanja ostrva većim ratnim brodovima verovatno završio na isti način.

S obzirom na to da su ukrajinski dronovi stalno kružili iznad Zmijskog ostrva, snabdevanje helikoptera nije bilo bez rizika. Sa brzinom većom od 2.500 km/h, projektilima HIMARS je potrebno 100 sekundi da prelete rastojanje od 70 kilometara. Ovo nije dovoljno za bezbedno sletanje, iskrcavanje i poletanje helikoptera. Ruski generalštab je na kraju zaključio da će gubici biti veći od koristi i doneta je odluka "dobre volje".

Čak ni Ukrajinci ne mogu samo da "prošetaju" do Zmijskog ostrva. Ono što su uradili Rusima, Rusi mogu da im uzvrate. Ako Ukrajinci pokušaju da uspostave bazu na ostrvu i tamo rasporede protivvazdušne sisteme i protivbrodske rakete, odmah će biti pogođeni ruskim krstarećim i/ili balističkim raketama.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana trenutno nema oružje za odbranu od ovih napada. Kada jednom dođe sa Zapada, sigurno ga neće postaviti na liticu usred mora, već će ga koristiti za odbranu gradova. Ukrajinska mornarica može poslati nekoliko vojnika na ostrvo da tamo podignu nacionalnu zastavu kao veoma simboličan čin i ništa više. Stoga će Zmijsko ostrvo ostati ničija zemlja do kraja rata.

Zauzimanje Zmijskog ostrva za Ruse je bio čin velike simbolične težine i tek potom osvajanje ostrva na kome su nameravali da uspostave bazu za osmatranje južne ukrajinske obale. Stoga je njihovo povlačenje velika simbolična ukrajinska pobeda. I ništa više. Rešavanje problema pomorskog izvoza ukrajinskog žita i dalje zavisi od dobre volje Moskve.

Autor: Mondo.rs

#HIMARS

#NATO

#SAD

#Tegljač

#Ukrajina

#Višecevni lanseri

#Zmijsko ostrvo

#bombardovanje

#donacije

#potopljen

#povlačenje

#rusija

#strateški važno