11 godina nakon najgore nuklearne nesreće na svetu od Černobila, mere su ukinite

Velika Britanija će od danas dozvoliti slobodan uvoz hrane iz japanske prefekture Fukušima, pošto je vlada ukinula mere ograničenja na isporuke prehrambenih proizvoda iz tog regiona koje su uvedene nakon nuklearne katastrofe 2011. godine, objavio je Gardijan.

Hrana iz Fukušime biće od danas bez ograničenja dostupna u Velikoj Britaniji, nekoliko nedelja nakon što je Boris Džonson grickao kokice uvezene iz te japanske prefekture, koju je u martu 2011. pogdio trostruki kvar na nuklerki, piše londonski dnevni list.

- Oduševljen sam što ćemo konačno imati proizvode poreklom iz Fukušime širom prodavnica u Velikoj Britaniji - rekao je DŽonson tokom sastanka sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u utorak, na marginama samita G7 u Nemačkoj, prenosi Gardijan.

Mere ograničenja uvoza iz Fukušime, uvedene pre 11 godina nakon najgore nuklearne nesreće na svetu od Černobila, britanska vlada je postepeno ukidala, čak iako druge zemlje i dalje ograničavaju ili zabranjuju proizvode iz tog regiona, navodi list.

Potpuno ukidanje preostalih mera će, kako dodaje, obuhvatiti 23 proizvoda, uključujući pečurke.

Prema Gardijanu, britanski lanci supermarketa Tesko i Vejtrouz su saopštili da ne planiraju odmah prodaju hrane iz Fukušime, ali će mnogi od artikala biti dostupni u japanskim restoranima i specijalizovanim japanskim prodavnicama u Engleskoj, Škotskoj i Velsu.

Severna Irska, koja podleže propisima Evropske unije o proizvodima iz Fukušime, zadržaće ograničenja.

Autor: Tanjug

#Fukušima

#Ujedinjeno Kraljestvo

#boris džonson

#uvoz hrane