Predstavnički dom je glasao sa 234 prema 193 u korist zakona

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je Zakon o kontroli oružja, koji su podržale i demokrate i republikanci, čime je ozvaničena prva reforma koja se tiče prometa oružja na federalnom nivou u toj zemlji u poslednje tri decenije.

- Ovo je veliki dan. Uz božju pomoć, ovo će spasiti mnogo života - rekao je američki predsednik Džozef Bajden u Beloj kući, u prisustvu supruge Džil.

Zakon koji je Bajden potpisao uključuje odredbe koje sprečavaju prodaju oružja onima za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge i zabranjuju prodaju oružja onima koji su osuđeni za zlostavljanje nevenčanih partnera. 

Zakon ne zabranjuje prodaju jurišnih pušaka ili magazina velikog kapaciteta.

Predstavnički dom je glasao sa 234 prema 193 u korist zakona, samo dan nakon što je odluka Vrhovnog suda proširila prava u vezi sa oružjem.

Nijedan predstavnik iz redova demokrata nije bio protiv, dok je 14 republikanaca podržalo tu meru.

Akcija Predstavničkog doma usledila je posle glasanja u Senatu kasno u četvrtak, gde je zakon usvojen sa 65 glasova za i 33 protiv, uz podršku 15 republikanaca.

Kontrola oružja je dugo bila predmet podela u Sjedinjenim Državama, a višestruki pokušaji da se uvedu nove kontrole prodaje oružja su propadali sve do te odluke.

U desetinama masovnih pucnjava u SAD proteklih godina su stradale stotine ljudi. Samo prethodnih nedelja, 19 učenika i dve nastavnice ubijeni su 24. maja u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, a 10 ljudi je ubijeno 14. maja u jednoj prodavnici u Bafalu, u Njujorku.

Autor: rts.rs

#Oružje

#SAD

#bajden