Poslednjih sedmica Mask upozorava na moguća otpuštanja u kompaniji

Nove fabrike Ilona Maska u Nemačkoj i Americi "gube milijarde dolara" zbog nestašice baterija i poremećaja u snabdevanju u Kini. Mask je fabrike u Berlinu i Ostinu nazvao "gigantskim pećima za novac".

Zbog zaključavanja izazvanog pandemijom koronavirusa ove godine u Kini, uključujući i Šangaj u kojem Tesla ima ogromnu fabriku, došlo je do otežanog procesa rada u postrojenjima. Poslednjih sedmica Mask upozorava na moguća otpuštanja u kompaniji.

- Fabrike i u Berlinu i u Ostinu su gigantske peći za novac u ovom trenutku. To je zaista ogroman urlik, zvuka novca u požaru - istakao je Mask. Dodao je da postoje tone troškova, sa gotovo nikakvim izlazom.

Te takozvane "gigafabrike" nastoje da povećaju proizvodnju od kako su otvorene ranije ove godine. Teslina fabrika u Ostinu trenutno proizvodi "sitan" broj automobila, delimično jer su neke od komponenti za njegove baterije "zaglavljene" u kineskoj luci, naveo je Mask.

Prema njegovim rečima, to će sve da se reši, ali zahteva mnogo pažnje. Zaključavanje Šangaja je, dodao je, "veoma, veoma teško" palo Tesli, koja je nedeljama morala da obustavi gotovo svu proizvodnju u svojoj "gigafabrici" u tom gradu. Ove sedmice, Mask je saopštio da Tesla planira da "se oslobodi" 3,5% svoje globalne radne snage. Ranije je Mask rekao i da ima "veoma loš predosećaj" u vezi ekonomije.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#Tesla

#fabrike

#gubici