Švajcarska je ključni prerađivački centar u kojem se obrađuje dve trećine svetskog zlata

Švajcarska je uvezla u maju zlato iz Rusije prvi put od februara, izvestila je agencija Blumberg, dodajući da taj potez nagoveštava da stav zapadne industrije prema ruskim plemenitim metalima možda omekšava.

Švajcarskoj je prošlog meseca isporučeno više od tri tone zlata iz najveće evropske države, navodi njujorška agencija pozivajući se na podatke švajcarske Federalne uprave carina.

Ta kupovina predstavlja oko 2,0 posto od ukupnog majskog uvoza zlatnih poluga te zemlje. Švajcarska je ključni prerađivački centar u kojem se obrađuje dve trećine svetskog zlata.

Nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini i uvođenja međunarodnih sankcija, Londonska asocijacija za tržište plemenitih metala suspendovala je sve ruske kompanije za preradu zlata i srebra sa svoje liste odobrenih dobavljača, prenosi Raša tudej.

U industriji na Zapadu taj potez je shvaćen kao de fakto zabrana, zbog čega većina tamošnjih rafinerija odbija da prihvati nove količine zlata iz Rusije. Ovaj plemeniti metal je označen kao moguća nova meta sankcija EU prema Moskvi.

Prema jučerašnjem izveštaju Rojtersa, lideri EU nameravaju da nastave sa pritiskom na Rusiju na samitu ove nedelje. Za sada ostaje nepoznanica da li će Švajcarska, koja nije deo EU, ispoštovati moguću zabranu uvoza ruskog zlata.

Autor: redportlal.rs

#Zlato

#rusija

#uvoz

#Švajcarska