Amerikanci nezadovoljni predsednikom, demokrate u panici

Nivo podrške američkom predsedniku Džou Bajdenu opada već četiri nedelje zaredom i sada iznosi 36 odsto, što odgovara najnižem nivou koji je viđen krajem maja ove godine, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli Rojters i Ipsos, prenosi Blic.

Bajdenov rejting od avgusta prošle godine nije bio viši od 50 odsto, što je znak upozorenja da bi njegova Demokratska stranka mogla da izgubi kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa SAD na izborima na sredini predsedničkog mandata koji će se održati 8. novembra ove godine, prenosi Rojters.

Trideset četiri odsto Amerikanaca je istaklo da je ekonomija najvažnije pitanje građana SAD, a Bajden se suočava sa najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina, čemu su značajno doprinele posledice sukoba u Ukrajini, koje su ograničile globalne lance snabdevanja, pogotovo gorivom, navodi britanska agencija.

Prema istraživanju Rojtersa i Ipsosa, 73 odsto demokrata podržava Bajdena, što je za jedan procenat manje nego prošle nedelje.

U avgustu prošle godine Bajdena je podržavalo 85 odsto demokrata.

Foto: Printscreen YouTube

Među republikancima Bajdenov rejting je pao na sedam odsto, a prošle nedelje je iznosio 11.

Prema istraživanju, samo 18 odsto Amerikanaca smatra da se njihova zemlja kreće u pravom smeru.

Bajdenov rejting podrške se približava najnižim nivou njegovog prethodnika Donalda Trampa, koga je u decembru 2017. godine podržavalo 33 odsto ispitanika, prenosi Rojters.

Anketa koju su sproveli Rojters i Ipsos je sprovedena onlajn na engleskom jeziku širom SAD, a prikupila je odgovore 1.002 odrasle osobe, uključujući 435 demokrata i 379 republikanaca, navodi britanska agencija.

Autor: blic.rs

#Amerika

#bajden

#podrska