Oglasio se čuveni istoričar Juval Noa Hariri autor bestselera Homo Deus

Kako prenosi portal Mondo, jedan od najuvaženijih mislilaca današnjice, izraelski istoričar Juval Noa Harari, objašnjava gde je Putin pogrešio u taktici invazije na Ukrajinu i zašto zbog toga nikako ne može da računa da će iz ovog sukoba Rusija izaći kao pobednik.

Kada je planirao invaziju na Ukrajinu, Putin je mogao da računa na mnoge poznate činjenice. Znao je da je Ukrajina vojno patuljasta u odnosu na Rusiju. Znao je da NATO neće poslati trupe u pomoć Ukrajini. Znao je da će zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa naterati zemlje poput Nemačke da oklevaju oko uvođenja strogih sankcija. Na osnovu ovih poznatih činjenica, njegov plan je bio da snažno i brzo udari Ukrajinu, obezglavi njenu vladu, uspostavi marionetski režim u Kijevu i izbegne zapadne sankcije, objasnio je Juval Noa Harari izraelski istoričar, autor bestselera Sapijens i Homo deus, kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih mislilaca našeg vremena.

On smatra da je Putin, planirajući invaziju na Ukrajinu imao samo jednu nepoznanicu, koju, kako smatra Harari, izgleda nije uzeo u obzir:

Postojala je jedna velika nepoznanica u vezi sa ovim planom. Kako su Amerikanci naučili u Iraku, a Sovjeti u Avganistanu, mnogo je lakše osvojiti zemlju nego je zadržati. Putin je znao da ima moć da osvoji Ukrajinu. Ali da li bi ukrajinski narod jednostavno prihvatio moskovski marionetski režim? Putin se kockao, verujući da hoće. Uostalom, kako je više puta objašnjavao svima koji žele da slušaju, Ukrajina nije prava nacija, a Ukrajinci nisu pravi narod. Ljudi na Krimu su 2014. jedva pružili otpor ruskim osvajačima. Zašto bi 2022. bila drugačija?
Svakim danom postaje sve jasnije da Putinovo kockanje propada. Ukrajinski narod se svim srcem opire, osvaja divljenje celog sveta – i dobija rat. Mnogo mračnih dana je pred nama. Rusi mogu još da osvoje celu Ukrajinu. Ali da bi dobili rat, Rusi bi morali da zadrže Ukrajinu u šaci, a to mogu samo ako im ukrajinski narod dozvoli. Čini se da je sve manje verovatno da će se ovo dogoditi.

Harari objašnjava da su Ukrajinci već moralni pobednici, ali da mogu postati i vojni:

Svaki uništeni ruski tenk i svaki poginuli ruski vojnik povećava hrabrost Ukrajinaca da se odupru. A svako ubistvo Ukrajinaca produbljuje mržnju Ukrajinaca prema osvajačima. Mržnja je najružnija emocija. Ali za potlačene nacije, mržnja je skriveno blago. Zakopan duboko u srcu, može izdržati otpor generacijama. Da bi ponovo uspostavio Rusko carstvo, Putinu je bila potrebna relativno beskrvna pobeda koja će dovesti do okupacije bez mržnje, što je sada neizvodivo. Prolivajući sve više ukrajinske krvi, Putin se brine da njegov san nikada neće biti ostvaren. Neće ime Mihaila Gorbačova biti napisano na umrlici Ruske imperije: biće Putinovo. Gorbačov je ostavio Ruse i Ukrajince da se osećaju kao braća i sestre; Putin ih je pretvorio u neprijatelje i osigurao da će se ukrajinski narod od sada definisati kao opozicija Rusiji.

Po njemu, rat u Ukrajini će biti dugotrajan, ali najvažnije pitanje je već odlučeno.

Nažalost, ovaj rat će verovatno biti dugotrajan. Može se nastaviti godinama. Ali najvažnije pitanje je već odlučeno. Dosadašnji sukob je pokazao celom svetu da je Ukrajina veoma stvarna nacija, da su Ukrajinci veoma stvaran narod i da definitivno ne žele da žive pod novom ruskom imperijom. Glavno pitanje koje ostaje otvoreno jeste koliko će vremena biti potrebno da ova poruka prodre u debele zidove Kremlja.

Autor: mondo.rs

#Homo Deus

#Invazija

#Izgubljen rat

#Juval Noa Hariri

#Poraz

#Ruska vojska

#Ruske imperije

#SMRT

#Sve je odlučeno

#Ukrajina

#borba

#godinama

#greška

#kraj

#mrđnja

#nemoguće

#okupacija

#okupiranje zemlje

#putin

#rat