Amerika ulazi polako u recesiju

Sjedinjene Američke Države i Evropa su znali da uvođenje sankcija protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini neće moći da prođe bez posledica po energetsko tržište, izjavio je predsednik SAD DŽo Bajden.

- Rusija je jedan od najvećih proizvođača nafte u svetu. Prekinuli smo isporuke ruske nafte u SAD i naši partneri u Evropi su isto učinili, znajući da ćemo se suočiti sa rastom cena benzina - rekao je Bajden tokom specijalnog obraćanja naciji povodom neviđenog rasta cena benzina u zemlji.

Kako je rekao američki lider, u Vašingtonu su mogli da „zatvore oči“ na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini i da tako izbegnu rekordan skok cena goriva.

- Međutim, smatram da bi to bilo pogrešno. Tako sam mislio tada, tako mislim i sada - rekao je Bajden.

On je priznao da je od početka ruske operacije u Ukrajini cena benzina u SAD porasla u proseku dva dolara, a u mnogim drugim zemljama – još više.

Bajden je zatražio od Kongresa da na tri meseca ukine porez na gorivo kako bi se snizile cene benzina u zemlji. Istovremeno je pozvao nacionalne rafinerije nafte da povećaju proizvodnju benzina u cilju snižavanja rekordnih cena goriva na domaćem tržištu.

Bajden je takođe saopštio da će SAD sledeće godine proizvesti rekordnu količinu nafte.

- Samo ovog meseca SAD su proizvodile 12 miliona barela nafte dnevno. To je više od prosečnog pokazatelja u vreme mog prethodnika. Na putu smo da postavimo rekord sledeće godine - rekao je američki lider.

Autor: Novosti.rs

#Amerika

#Ukrajina

#bajden

#nafta

#rusija