Мinistarstvo pravde će poslati u Ukrajinu tri tužioca-savetnika da se uhvate u koštac sa pokušajima Rusije da izbegne globalne sankcije

Ministar pravde SAD Merik Garland najavio je danas tokom nenajavljene posete Ukrajini, osnivanje tima za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji će se angažovati na identifikaciji i krivičnom gonjenju svakoga ko je počinio ratne zločine u Ukrajini.

Taj tim će, prema Garlandovim rečima, predvoditi "najpoznatiji lovac na naciste Eli Rozenbaum", a činiće ga stručnjaci za istrage o kršenju ljudskih prava i ratne zločine.

U izveštaju Si-En-En se podseća da je Rozenbaum veteran ministarstva pravde SAD sa 36-godišnjim iskustvom, direktor odeljenja za strategije i politiku sprovođenja ljudskih prava, čovek koji je pomogao odeljenju u više od 100 slučajeva pronalaženja optuženih nacista i oduzimanja državljanstva ili deportacije odgovornih za zločine, prenosi Tanjug.

Ovo saopštenje predstavlja snažan signal da je ministarstvo pravde SAD-a zainteresovano za istragu ratnih zločina počinjenih tokom ratnih sukoba u Ukrajini i nadovezuje se na nastojanja američkog pravosuđa da blokira imovinu ruskih oligarha, prenosi Si-En-En.

- Ne postoji skrovište za ratne zločince. Američko ministarstvo pravosuđa tražiće na svaki način odgovornost onih koji počine ratne zločine i druge zločine u Ukrajini - rekao je Garland tokom današnje posete Ukrajini.

On je poručio da će ministarstvo pravde SAD biti neumoljivo u naporima da privede pravdi svaku osobu koja je saučesnik u činjenju ratnih zločina, mučenjima i drugim teškim krivičnim delima tokom "ničim izazvanog sukoba u Ukrajini".

Garland je takođe rekao da će ministarstvo pravde poslati u Ukrajinu tri tužioca-savetnika da se uhvate u koštac sa pokušajima Rusije da izbegne globalne sankcije.

- Sjedinjene Države šalju nepogrešivu poruku. Nemate gde da se sakrijete. Mi ćemo sa našim partnerima nastojati na svaki mogući način da osiguramo da svi koji su odgovorni za zločine budu pozvani na odgovornost - poručio je Garland.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Ukrajina

#ratni zločin

#tim za procesuiranje ratnih zločina