Napredovanje ruskih snaga na ovom delu fronta potvrdili su i ukrajinski izvori

Ruska vojska nalazi se na južnim predgrađima Lisičanska, grada u Luganskoj oblasti.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da će ubrzo biti objavljeno da je zatvoren obruč oko Lisičanska.

- U najskorije vreme ćete čuti saopštenje o opkoljavanju Lisičanska i čišćenju njegove teritorije od banderovskih okupatora - napisao je Kadirov na Telegramu.

Napredovanje ruskih snaga na ovom delu fronta potvrdili su i ukrajinski izvori. Ruska vojska približava se Lisičansku, saopštio je načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj na Telegramu.

- Rusi se približavaju Lisičansku, učvršćuju se u obližnjim naseljima. Grad je granatiran artiljerijom, tenkovima i avionima. Imamo najmanje tri ranjena civila, nekoliko policajaca je povređeno - tvrdi Gajdaj.

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske snage u poslednja 24 sata izgubile 27 ljudi, a da se četvoro vojnika dobrovoljno predalo. U DNR je likvidirano 30 pripadnika ukrajinske vojske.

Ukrajinske snage neprekidno gađaju Donjeck, oštećeni su stambeni objekti, kao i muzička škola. Na Donjeck je od jutros sa ukrajinskih položaja ispaljeno osam projektila kalibra 155 milimetara, na Jasinovatu šest raketa Grad. Gradonačelnik Donjecka saopštio je da su ranjena dva radnika lokalnog preduzeća Donelektroautotrans.

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije dobila od američke strane zvaničan dopis u vezi sa američkim državljanima koji su zarobljeni u Ukrajini, rekao je ruski ambasador Anatolij Antonov. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da su SAD tražile od Rusije informacije o zarobljenicima, ali da nisu dobili odgovor.

Ranije je Bela kuća nazvala "zastrašujućim" reči portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je izjavio da ne isključuje da bi dvojica Amerikanaca zarobljenih u Ukrajini mogla da se suoče sa smrtnom kaznom, ali da je na sudu da o tome odluči.

Autor: redportal.rs

#Lisičansk

#Ukrajina

#rat

#rusija