Uglavnom nordijske i istočnoevropske zemlje

Nekoliko zemalja Evropske unije se zalaže za početak rada na novom paketu sankcija protiv Rusije i Belorusije zbog napada na Ukrajinu i takođe žele da daju veću vojnu podršku Kijevu, prenosi Rojters pozivajući se na diplomate i nacrt dokumenta.

Kako su navele diplomate, otprilike jedna trećina od 27 vlada EU, uglavnom nordijskih i istočnih država, želi da Evropska komisija započne rad na novoj rundi sankcija.

Najnovija verzija nacrta zaključaka samita lidera EU koji će se održati kasnije ove nedelje, ne uključuje upućivanje na nove sankcije, ali diplomate kažu da će tekst od 15. juna, u koji je Rojters imao uvid, verovatno biti izmenjen posle sastanka izaslanika EU kasnije tokom dana.

Posle višenedeljnih sporenja, EU je prošlog meseca pristala na šestu rundu restriktivnih mera protiv Rusije i Belorusije, koje su uključivale zabranu nafte i sankcije brodarstvu i bankama.

Kako su rekli zvaničnici, ograničavanje ili smanjenje uvoza gasa iz Rusije u ovom trenutku se smatra previše osetljivim pitanjem, s obzirom na veliko oslanjanje EU na ovaj izvor energije iz Rusije.

Kako se navodi, ambasadori EU su razgovarali i o novoj vojnoj podršci Ukrajini, iako su i dalje podeljeni po tom pitanju.

Prema nacrtu zaključaka za samit 23-24. juna, EU "ostaje snažno posvećena pružanju dalje vojne podrške, kako bi pomogla Ukrajini da ostvari svoje inherentno pravo na samoodbranu od ruske agresije".

Švedska i Poljska predvode grupu nordijskih i istočnih zemalja koje pozivaju na hitnu isplatu dodatnih sredstava Ukrajini.

EU je već stavila na raspolaganje dve milijarde evra vojne podrške Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#EU

#rusija