Žestok i neočekivan napad Ukrajinaca

Kako prenosi portal Mondo, ukrajinske trupe napale su platforme za bušenje Čornomornjeftegaza oko 8 sati, rekao je šef Krima Sergej Aksjonov.

Od jutra sam u kontaktu sa kolegama iz Ministarstva odbrane, Federalne službe bezbednosti, radimo pre svega na spasavanju ljudi.

Prema njegovim rečima, na peronima je bilo 12 ljudi, petoro je spaseno, troje je povređeno. Potraga za ostalima se nastavlja. On nije naveo čime su napadnute platforme.

Nastavlja se potraga za nestalima. Akciju spasavanja sprovodi Ministarstvo odbrane, a u njoj učestvuju čamci i avioni. Čornomornaftogaz je naftna i gasna kompanija sa sedištem u Simferopolju, na Krimu.

 U decembru 2015. "Čornomornaftogas" je premestio dve dizalice - Tavridu i Petro Hodovanec - sa gasnog polja Odesa u ruske teritorijalne vode zbog spornog statusa polja i rizika da ukrajinske vlasti zauzmu platforme.

Kompanija ima licence za 17 polja, uključujući 11 gasnih, četiri naftna i dva gasno-kondenzatna polja. Uključuje ofšore licence za Odesu, Štorm, Prikerčen, Holitsin, Arhangelsk, Bezimenne, Subbotinsku i Strilkovu. Pored toga, poseduje licence za kopnena polja Jankoi i Semenvckoie. Njegove ukupne rezerve svih polja procenjene su na 58,6 milijardi kubnih metara.

Autor: Mondo.rs

#Crno more

#Donbas

#Invazija

#Krim

#Povređeni

#Rat napad

#Ukrajina

#bombardovanje

#naftne bušotine

#nestali

#rusija

#traganje