Drugi krug odlučuje da li će, dva meseca nakon reizbora na drugi petogodišnji mandat, 24. aprila, Makron nakon izbora imati apsolutnu ili prostu većinu u Narodnoj skupštini

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora. Kampanja je završena u petak u ponoć gotovo borbenim tonom između predsednika Emanuela Makrona (Zajedno) i levičarske koalicije Žan-Lika Melanšona, koji su rame uz rame posle prvog kruga 12. juna.

Drugi krug odlučuje da li će, dva meseca nakon reizbora na drugi petogodišnji mandat, 24. aprila, Makron nakon izbora imati apsolutnu ili prostu većinu u Narodnoj skupštini.

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj prošle nedelje bio je šok za predsednika Makrona: kandidati njegove vladajuće stranke pretrpeli su teške gubitke i bili su na nivou svojih političkih protivnika iz ujedinjene levice. Ova nedelja u drugom krugu eliminacije biće uzbudljiva, jer je neizvesno da li će predsednikova stranka ostvariti vladajuću većinu u Narodnoj skupštini.

Bez većine, partija predsednika Makrona mogla bi da zavisi od glasova levičarskog saveza, a on i Francuska bi se mogli suočiti sa političkom paralizom. Od toga zavise Makronovi planovi za duboke reforme u Francuskoj.

Neposlušna Francuska, skraćeno Nupes, novi levičarski savez koji su stvorili socijalisti, komunisti, Zeleni i levičarske protestne stranke, uzdrmala je političku scenu. Lider Žan-Lik Melanšon uspeo je da inspiriše i mobiliše posebno mlade birače.

Melanšon se, s druge strane, nada da će, ako njegova alijansa pobedi, postati premijer. Taj scenario izgleda veoma malo verovatan, ali najnovije ankete objavljene u petak pokazuju da Makron možda neće osvojiti apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini.

Prema barometru Ipsos, Makronova grupa će biti prva sa 265 do 305 poslanika, pa nije izvesno da će biti apsolutna većina od 289 mesta. Drugi istraživački institut Elab obezbeđuje između 255 i 295 mesta za Makron grupu. Prema Ipsosu, Melanšonova grupa imaće između 140 i 180 poslanika. Institut Elab je optimističniji i daje im 150 do 200 poslanika.

Treći blok, sastavljen od krajnje desničarke Marin Le Pen, nada se da će preći prag od 15 članova i formirati poslaničku grupu. Klasična desnica u narednoj skupštini broji šezdesetak poslanika.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Makron

#Parlamentarni izbori