Demonstranti su nosili transparente sa porukama "Prekinite rat, a ne socijalnu pomoć".

Više hiljada ljudi marširalo je danas kroz centar Londona u znak protesta zbog rasta troškova života u Britaniji.

Učesnici protesta traže od vlasti da učine više kako bi pomogli ljudima suočenim sa uvećanim računima za osnovne usluge i druge troškove koji rastu mnogo brže od njihovih primanja.

Britanski premijer Boris Džonson nalazi se na udaru kritika jer presporo reaguje na krizu rasta troškova života. Demonstranti su nosili transparente sa porukama "Prekinite rat, a ne socijalnu pomoć".

Učesnici protesta su uzvikivali pogrdne reči prilikom prolaska pored sedišta administracije u Dauning stritu. Inflacija u Britaniji i ostatku Evrope je u porastu pošto su zbog sukoba u Ukrajini smanjene isporuke enerenata i prehrambene robe poput žitarice.

Cene su bile u porastu i pre početka sukoba usled globalnog oporavka privreda od pandemije kovida 19 što je dovelo do pojačane potražnje potrošača. Kongres sindikata, koji je organizator protesta, saopštio je da su radnici suočeni sa "najdužim i najtežim problemima" sa zaradama u modernoj istoriji.

Rezultati istraživanja Kongresa sindikata ukazuju na to da su radnici izgubili po 20.000 funti od 2008. godine jer njihova primanja nisu u skladu sa rastom inflacije.

Autor: redportal.rs

#London

#infalcija

#protesti