Predsednik Si je ponovio spremnost Kine da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini

Kineski predsednik Si Đinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom današnjeg telefonskog razgovora, da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", izvestila je kineska državna televizija ČTV.

Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji za rešavanje ključnih pitanja u vezi sa zaštitom suvereniteta i nacionalne bezbednosti.

- Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom, spremna da pruži međusobnu podršku uzimajući u obzir ključne interese obe strane u pogledu suvereniteta i nacionalne bezbednosti - poručio je kineski lider.

Tokom razgovora, predsednik Si je ponovio spremnost Kine da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini.

- Kina je spremna da nastavi da igra svoju konstruktivnu ulogu - poručio je Si tokom razgovora sa ruskim predsednikom.

Kako je objasnio kineski lider, Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju, "uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost".

- Aktivno doprinosimo očuvanju mira u svetskim razmerama. Isto tako, doprinosimo održavanju stabilnog ekonomskog poretka u svetu - poručio je Si.

Si Đinping je, takođe, naveo da je kineska strana spremna da produbljuje saradnju s Rusijom u okvirima velikih međunarodnih i regionalnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, BRIKS i ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju).

Prema njegovim rečima, Kina zajedno s Rusijom doprinosi formiranju "pravdenijeg i racionalnijeg" međunarodnog poretkla i globalnog upravljanja. Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je potvrdio da su Putin i Si razgovarali, iako nije komentarisao o čemu je tokom razgovora bilo reči.

Autor: redportal.rs

#Si Đinping

#putin

#razgovor