Prema rečima drugova koji su se borili zajedno sa njima, njih dvojica su zarobljeni prošle nedelje tokom žestoke bitke u blizini severoistočnog grada Harkova

Veterani američke vojske Aleksandar Druk i Endi Hajn zarobljeni su tokom borbi sa ruskim snagama u Ukrajini, piše britanski Telegraf.

Prema rečima drugova koji su se borili zajedno sa njima, njih dvojica su zarobljeni prošle nedelje tokom žestoke bitke u blizini severoistočnog grada Harkova.

Aleksandar Druk (39) i Endi Hajn (27) služili su kao dobrovoljci u regularnoj ukrajinskoj vojnoj jedinici. Kako se veruje, oni su prvi američki vojnici koji su završili kao ruski ratni zarobljenici i pridružuju se sve većem broju zapadnih vojnih dobrovoljaca koje su zarobile ruske snage, uključujući najmanje dva Britanca. Šon Piner i Ejden Aslin su već rekli da se suočavaju sa smrtnom kaznom kao "plaćenici".

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca biće diplomatski osetljivo jer bi Kremlj to mogao da iskoristi kao dokaz da je Amerika direktno uključena u rat. Predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno će zahtevati značajne ustupke da ih oslobodi. Drug dvojice muškaraca, koji je tražio da bude neimenovan, rekao je za Telegraf da su oni zarobljeni nakon što su naleteli na mnogo veće ruske snage tokom bitke prošlog četvrtka.

- Bili smo na misiji i cela stvar je bila potpuno luda, sa lošim informacijama - rekao je on i dodao da im je rečeno da je grad "čist", a ispostavilo se da ga Rusi već napadaju.

- Oni su sišli niz put sa dva tenka T72 i više BMP3 (borbena oklopna vozila) i oko 100 pešaka. Jedino što je tamo bilo je naš odred od deset ljudi - rekao je za ovaj list neimenovani izvor.

- Odred je postavio odbrambene položaje, a za to vreme su Druk i Hajn ispalili raketnu granatu na rusko vozilo i uništili ga. To je, međutim, privuklo pažnju jednog od tenkova, koji je ispalio hitac u njihovom pravcu, ali se smatra da je promašio. Ubrzo nakon toga, tenk je osakaćen protivtenkovskom minom koju je ukrajinski odred ostavio na putu. Amerikanci su tada nestala u magli bitke, a smatra se da su ih zarobili vojnici ruske pešadije - dodao je on, između ostalog, za Telegraf.

Kako je rekao, njegove sumnje su potvrđene kasnije te noći kada se na ruskom telegram kanalu pojavila poruka u kojoj se tvrdi da su dva američka vojnika zarobljena u blizini Harkova.

SAD prate izveštaje o zarobljavanju dvojice bivših američkih vojnika kod Harkova, rekao je koordinator za strateške komunikacije Nacionalog saveta bezbednosti Džon Kirbi, navodeći da ne može da potvrdi tačnost tih izveštaja.

„Ako je to istina, uradićemo sve što je u našoj moći da ih bezbedno vratimo kući”, rekao je Kirbi novinarima i podsetio Amerikance da vlada savetuje da se ne ide u Ukrajinu da bi se učestvovalo u ratnim dejstvima, prenosi Tas.

Autor: redportal.rs

#Američki vojnici

#Ruske snage

#Ukrajina

#zarovlajvanje