Zelenski je novinarima rekao da je "teška" situacija na istočnom frontu

Ukrajinske snage koje brane Severodonjeck na istoku "dobro se drže" uprkos napadima ruskih snaga, ali su Rusi "brojniji i moćniji", izjavio je danas u Kijevu predsednik Ukrajine Vlаdimir Zelenski.

Zelenski je novinarima rekao da je "teška" situacija na istočnom frontu i dodao da su Severodonjeck i Lisičansk "sada mrtvi gradovi".

- Držimo se, ali su oni (Rusi) brojniji i moćniji - rekao je Zelenski i dodao da će ukrajinska vojna komanda "donositi odluke u skladu sa situacijom".

Prema njegovim rečima, od 10.000 i 15.000 civila se i dalje nalazi u Severodonjecku, koji je nedeljama bombardovala ruska artiljerija.

Regionalni guverner Sergej Gajdaj izjavio je ranije danas da je situacija u Severodonjecku "pogoršana" za ukrajinsku vojsku, uprkos kontranapadu kojim je vraćena kontrola nad polovinom grada.

Vladimir Zelenski izjavio je i da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti "zarobljeno" čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo da obezbedi siguran prolaz za njegov izvoz.

Ukrajina je, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovarala sa Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje garantuje prolaz ukrajinskih žitarica kroz Crno more, kojim dominira Rusija. Ipak, najjveća garancija njenog bezbednog prolaska bilo bi ukrajinsko oružje, kazao je on novinarima.

Autor: redportal.rs

#Severodonjeck i Lisičansk

#Zelenski

#rat u ukrajini

#rusi