Ankara neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok ne utvrde svoj odnos prema terorističkim organizacijama, posebno PKK.

Finska neće Turskoj isporučiti Kurde povezane sa Radničkom partijom Kurdistana i članove organizacije FETO, izjavio je danas poslanik finskog Parlamenta i predsednik Grupe kurdskog prijateljstva Johan Kvarnstrom.

O problemu uzimanja u obzir zabrinutosti Ankare u vezi sa aktivnostima PKK i FETO u Finskoj i Švedskoj, Kvarnstrom je u intervjuu za kurdski TV kanal Rudav rekao da je za prevazilaženje ovih pitanja "važno uspostaviti dijalog sa Turskom i da joj se objasne stav obe zemlje", kao i da to uradi i na bilateralnom nivou i u NATO.

Ambasadori Finske i Švedske pri NATO Klaus Korhonen i Aksel Vernhof predali su 18. maja generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu aplikacije svojih zemalja za članstvo u toj Alijansi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je istog dana da Ankara neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok ne utvrde svoj odnos prema terorističkim organizacijama, posebno PKK.

Autor: redportal.rs

#Finska

#Kurdi

#Turska