Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da će cena ruske nafte pasti.

Cene nafte su skočile nakon što su lideri Evropske unije noćas postigli sporazum o zabrani uvoza 90 odsto ruske sirove nafte do kraja godine, prenosi Kurir.rs.

Zabrana EU se odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Unija je, inače, 36 odsto svojih potreba za naftom namirivala ruskim energentom. Iz embarga je izuzeta Mađarska. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da će cena ruske nafte pasti.

Međutim, na azijskom trgovanju, cena evropske nafte Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) porasla je za 1,35 odsto na 123,3 dolara za barel, prenosi RTS podatke portala oilprice.com.

Cena julskih fjučersa za američku WTI je porasla za 3,06 procenata na 118,6 dolara po barelu.

Američka sirova nafta je dostigla cenu od čak 119,42 dolara po barelu, najviši nivo u poslednjih 12 nedelja, prema podacima Refinitiva.

Cena za isporuke u avgustu je takođe skočila, pri čemu se WTI nafta ugovara za 3,2 odsto skuplje, odnosno za 115,83 dolara po barelu, a Brent za 119,53 dolara po barelu, što je porast od 1,6 procenata.

Autor: kurir.rs

#Evropska unija

#cena

#nafta

#ruska nafra

#sankcije