Belgijski premijer apelovao je na članice bloka da ponovo razmisle o udaru već postojećih mera pre no što se odluče na nove

Belgijski premijer Aleksandar De Kro je pozdravio EU dogovor o 6. paketu sankcija Ruskoj ederaciji, ali je pozvao i na pauzu dok se definitivno ne spozna efekat mera.

Ranije u utorak, predsednika Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je da su članice bloka u principu dogovorile i 6. paket sankcija, koji uključuje i dreimični embargo na rusku naftu. Sankcije se uvode kao reakcija na najnoviju ofanzivu u Donbasu.

Govoreći pred novinarima pred dvodnevni samit u Briselu, De Kro je rekao da će udar novih sankcija biti ogroman i da je upravo iz tog razlika pauza potrebna.

Za Belgiju ovaj paket sankcija je ogroman korak napred, hajde da se tu zaustavimo i da vidimo koji je efekat.

Dalje je naveo, da je nakon ovog poteza najvažnija stvar otkriti kako da se cene drže pod kontrolom.

U međuvremenu, estonska premijerka Kaja Kalas je danas izjavila da bi EU morala da razmisli da embargo na gas bude deo i sledećeg paketa sankcija. Međutim, nije rekla da li če EU pristupitim takvim merama u skorije vreme. Prema podacima Evropske komisije, preko 40% gasa u Evropu stiže iz Rusije. Kako je navela:

Mislim da gas mora biti sedmi paket ali sam realistična. Ne mislim da će biti uključen.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je izjavio da problem gasa neće biti tema diskusije oko sledećeg paketa sankcija.

Šesti paket, koji je odobren, uključuje isključivanje ruske najveće SBERbanke iz SWIFT, zabranu još tri televizije iz EU, kao i dodatne individualne sankcije na ruske državljane.

Prema vođstvu EU, ruski gasovodi i naftovodi će u određenom trenutku morati da budu kompletno zabranjeni.

Predsednik vladimir Putin je optužio evropske zemlje da čine ekonomsko samoubistvo time što se odriču ruskih energenata. Moskva smatra sankcije nepravednim i protivzakonitim, i u skladu sa svojim interesima uvela je sve recipročne mere zapadnim zemljam - jedna od njih je i plaćanje gasa u rubljama.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#EU

#EU zemlja moli

#Esonija

#Karl Nehamer

#Pauza u sankcijama

#Vladimir Putin

#austrijski kancelar

#estonsa premijerka Kaja Kala

#sankcije