Ukrajinski lider je naglasio da iako je zahvalan na naporima koji se ulažu da se unapredi šesti paket sankcija

Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas liderima EU putem video linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

- Vreme je da ne budete odvojeni, da ne budete fragmenti, već jedna celina - poručio je on.

Zelenski je iskoristio sopstvenu zemlju kao primer, rekavši da su Ukrajinci zajedničkim radom odbacili ruske trupe više nego što je većina svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, očekivala.

On je, takođe, rekao da Evropa ''mora da zaustavi unutrašnje svađe oko sankcija'', rekavši da one samo podstiču Rusiju.

Ukrajinski lider je naglasio da iako je zahvalan na naporima koji se ulažu da se unapredi šesti paket sankcija, blok mora da nastavi sa planovima za odobravanje sankcija.

- Nažalost, iz nekog razloga to još uvek ne funkcioniše. I iz nekog razloga zavisite od ruskog pritiska. A trebalo bi da bude suprotno. Rusija treba da zavisi od vas. Zašto Rusija još uvek može da zarađuje milijardu dolara dnevno na prodaji nafte? - upitao je Zelenski lidere EU.

- Trebalo bi da postoji naftni embargo kako bi Rusija razumela cenu svojih akcija - nastavio je on.

Lideri EU 27 na sastanku u Briselu raspravalju o situaciji u Ukrajini, ali i o šestom paketu sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Holandska kompanija Gastera saopštila je da je dobila obaveštenje od Gasproma da od 31. maja prekida isporuke gasa, što bi moglo da se dogodi i Danskoj, koja takođe odbija plaćanje u rubljama.

Autor: redportal.rs

#EU

#Zelenski

#rusija

#šesti paket sankcija