Ankara zatvara vrata NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da prošlonedeljni razgovori sa finskim i švedskim delegacijama nisu bili na očekivanom nivou i da Ankara ne može da kaže da zemljama koje podržavaju terorizam da uđu u NATO.

Turska se protivi pridruživanju Švedske i Finske Alijansi, a navodi se da je Erdogan rekao novinarima, po povratku iz jučerašnje posete Azerbejdžanu, da te zemlje nisu ni poštene, ni iskrene, preneo je Rojters.

Sve dok je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, definitivno ne možemo reći da ulasku u NATO zemljama koje podržavaju terorizam.

Predsednik Turske saopštio je nameru da sutra razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO.

Erdogan je rekao novinarima da Ankara ostaje posvećena iskorenjivanju milicije sirijskih Kurda sa severa Sirije.

Kao što uvek kažem, jedne noći ćemo ih iznenaditi. I moramo.

Autor: tanjug.rs

#Erdogan

#NATO

#Predsednik Turske

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska