Veliki grad Severodonjeck je jedan od poslednjih delova Luganska koji je još uvek pod kontrolom ukrajinske vojske

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Hejdej izjavio je danas da se u istočnom regionu koji je skoro potpuno kontrolisao Rusiju nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

Ove jedinice su stalno u regionu Luganska, pokušavajući da napadnu i napreduju u bilo kom pravcu“, rekao je Haidai ukrajinskoj televiziji. Zapadni mediji nisu mogli samostalno da potvrde izveštaj.

Haidaj je sinoć rekao da je moguće da će kijevske snage biti prinuđene da se povuku iz poslednjeg džepa otpora kako bi izbegle zarobljavanje. Prema njegovim rečima, ruske trupe su ušle u Severodonjeck, najveći grad Donbasa, koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

– Rusi neće moći da zauzmu Lugansku oblast narednih dana, kako su prognozirali analitičari. Imaćemo dovoljno snage i sredstava da se odbranimo. Međutim, možda ćemo morati da se povučemo kako ne bismo bili opkoljeni - napisao je on Telegramu.

Više od tri meseca nakon početka ruske invazije, veliki grad Severodonjeck je jedan od poslednjih delova Luganska koji je još uvek pod kontrolom ukrajinske vojske. Ali kod grada su već počele žestoke borbe.

Posmatrači strahuju da bi ukrajinske snage na severoistoku uskoro mogle da budu okružene ruskim i proruskim snagama.

Autor: redportal.rs

#Severdonjeck

#Ukrajinci

#Ukrajinski guverner

#povlaćenje

#ruske trupe