Ruskim istražiteljima su poznata imena rukovodstva pritvorskih objekata gde su, kako kažu, mučeni ruski ratni zarobljenici

Ruski istražni komitet otvorio je više od hiljadu krivičnih predmeta zbog zločina koje je počinila ukrajinska vojska, saopštila je danas pres-služba te institucije.

- Aktivan rad na rasvetljavanju zločina se nastavlja. Pokrenuto je i istražuje se više od hiljadu krivičnih predmeta. Izveštava se o tekućem radu sa privedenim pripadnicima ukrajinskih oružanih formacija i okončanim krivičnim predmetima, kao i novoutvrđenim licima od interesa - navodi se u saopštenju, kako prenosi TASS.

Kako je navedeno, ruskim istražiteljima su poznata imena rukovodstva pritvorskih objekata u Kijevu, Poltavi, Nikolajevu, Harkovu, Vinjici, Dnjepropetrovsku i Sumi, gde su, kako kažu, mučeni ruski ratni zarobljenici.

- Osim toga, ispitivanja ukrajinskih nacionalista još jednom su potvrdila da su od početka specijalne vojne operacije ukrajinske snage imale borbene položaje u civilnim objektima, u kućama, školama i vrtićima - saopštio je ruski istražni komitet.

Taj komitet takođe tvrdi da su "nacistički zločini nad civilima često bili izazvani uzimanjem hemijskih supstanci za podizanje morala".

- S tim u vezi, šef Istražnog komiteta je dao instrukcije da se sprovedu istraživanja o ovim supstancama i da se u okviru istrage da adekvatna pravna ocena ovih informacija - stoji u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#istraga

#ratni zločini

#rusija