Administracija predsednika Bajdena spremna da odobri najveći zahtev Ukrajine

SAD se pripremaju da podignu lestvicu u kontekstu letalnosti oružja koje su spremne da učine dostupnim ukrajinskoj vojsci, u ovom slučaju to će biti sofisticirani i napredni sistemi dalekometnih raketa - koji su sada na prvom mestu želja ukrajinske vlade.

Administracija SAD naginje ka tome da pošalje ove sisteme kao deo velikog paketa bezbednosne i vojne pomoći Ukrajini, za koji se navodi da bi mogao biti objavljen koliko već sledeće nedelje.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i samog predsednika Zelenskog, apelovali su poslednjih nekoliko nedelja da SAD i saveznici isporuče višecevne raketne sisteme. Ovakvi sistemi koji se proizvode u SAD sposobni su da ispale salvo raketa na daljine od nekoliko stotina kilometara, mnogo dalje i preciznije od bilo kakvog raketnog sistema koji Ukrajina trenutno poseduje. Prema Ukrajincima, ovakvi sistemi bi činili taktičku prekretnicu na bojnom polju.

Još jedan sistem koji su tražili Ukrajinci se naziva High Mobility Artillery Rocket System odnosno HIMARS, lakši sistem na točkovima koji je sposobon da ispaljuje više tipova različite municije.

Rusija je poslednjih nekoliko nedelja zadala nekoliko teških udaraca Ukrajini na istoku zemlje, gde je Rusija u potpunosti dominantna u svakom polju vojne tehnike.

Bajdenova administracija je nedeljama vagala da li da pošalje ovakve sisteme u Ukrajinu, najviše iz straha da bi ukrajinska vojska iskoristila ove raketne sisteme za direktne napade na teritoriju Ruske Federacije.

Autor: redportal.rs

#Administracija

#Donbas

#HIMARS

#Istok

#MLRS

#SAD

#Ukrajina

#Vlada

#bajden

#dalekometni raketni sistemi

#gubici

#napad na teritoriju Rusije

#nov paket pomoći

#ofanziva

#rat

#rusija

#višecevni raketni lanseri

#vojna pomoć

#vojska