Poslednji podaci objavljeni su 25. marta, i tada je ruska vojska priznala da je poginulo 1.351 vojnik, a 3.825 ranjeno

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je danas ruske vojnike ranjene u Ukrajini, prvi put od početka ofanzve na tu susednu zemlju pre tri meseca, i nazvao ih „herojima”.

Prema snimku objavljenom preko ruske televizije vidi se Putin obučen u belu bluzu kako razgovara sa nekoliko vojnika, raspituje se odakle su, i kakvo im je porodično stanje. Vojnici su stajali pored kreveta i rane im nisu bile vidljive.

- Ovi ljudi koji rizikuju svoje zdravlje, svoj život za stanovništvo i decu Donbasa za dobrobit Rusije, svi su heroji - rekao je on posle te posete na sastanku sa vladinim zvaničnicima.

Putin je u obraćanju jednom vojniku u plavo-beloj pižami rekao da bi njegov devetomesečni sin bio „ponosan na tatu”. Sa njim je bio prisutan i minsitar odbrane Sergej Šojgu.

Rusija vrlo malo javlja o ljudskim gubicima iz konflikta u Ukrajini. Poslednji podaci objavljeni su 25. marta, i tada je ruska vojska priznala da je poginulo 1.351 vojnik, a 3.825 ranjeno.

Prethodno je portparol predsednika ukazao da susret sa vojnicima dok je ofanziva u Ukrajini ušla u četvrti mesec, ne označava "novu etapu".

- Raspored mu jednostavno omogućuje da ode lično - rekao je Dmitri Peskov.

Rusija tvrdi da je cilj njene ofanzive u Ukrajini počete 24. februara da se zaštiti stanovništvo koje govori ruski od genocida i da se „denacifikuje” zemlja.

Ruske vlasti takođe kažu da se ona odvija kako je predviđeno iako se suočavaju sa oštrim ukrajinskim otporom. Moskva je krajem marta odustala od ofanzive na Kijev i koncentrisala operacije na istoku zemlje.

Autor: redportal.rs

#putin

#ranjenici

#rusija

#ruski vojnici