Najzagađenije voće u Belgiji, ali i drugim evropskim zemljama, su kruške, kupine, breskve, jagode, trešnje i kajsije

Studija NVO PAN objavila je da voće sadrži zabranjene pesticide širom Evrope, Belgija je među najgorim studentima, javio je dopisnik MIA iz Brisela.

PAN je nevladina organizacija specijalizovana za pitanje pesticida u prehrambenim proizvodima kao što je voće. Nalazi organizacije su poražavajući za Evropsku uniju. Između 2011. i 2019. godine, količina pesticida u voću u EU se povećala, uprkos pokušajima EU da reguliše to pitanje.

Nalazi su zasnovani na podacima zvaničnih agencija EU. Od 2011. godine količina pesticida je povećana za 53%, uključujući i neke "ekstremno toksične" i zabranjene više od 10 godina u EU.

Belgija pokazuje rekordno loš rezultat, jer je 34% analiziranih uzoraka kontaminirano, a slede Irska, Francuska, Italija i Nemačka.

NVO je u proizvodima pronašla opasne voćne proizvode kao što su insekticidi i herbicidi, ovi sintetički proizvodi su među najopasnijim po zdravlje ljudi. Države članice EU se od 2011. ohrabruju da prekinu ovu praksu, ali je jasno da nacionalni regulatori nisu izvršili svoju dužnost u procenama.

Organizacija upozorava da su najopasnije supstance, između ostalih, tebukonazol, ali i mnoge druge, one mogu izazvati sterilitet, Parkinsonovu bolest i rak, posebno leukemiju i tumore centralnog nervnog sistema, navodi Francuski institut za zdravlje u studiji iz 2021.

Najzagađenije voće u Belgiji, ali i drugim evropskim zemljama, su kruške, kupine, breskve, jagode, trešnje i kajsije. Analizirano je i povrće, najopasnije materije pronađene su u celeru i kupusu.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#pesticidi

#voće

#zagađenje